De “Gorges de l’Ardèche “gorges-ardeche-03

Het begon allemaal enkele miljoenen jaren geleden. De krachtige rivier Ardèche snijdt onvermoeibaar door de kalksteen en daardoor ontstond een enorme kloof, een ware canyon. De onderbreking in dit meesterwerk, de beroemde natuurlijke boog van de Pont d’Arc, zo’n 66 meter hoog, is een triomfantelijke ingang van de gorges dat sinds 1980 is aangemerkt als een natuurreservaat. Een geologische perfectie die al door onze voorouders in het paleolithische tijdperk werd bewogorges-ardeche-04nderd. De grot van Chauvet is op een steenworp afstand. Vanaf de lente is het een startpunt van veel gekleurde kano’s of voor een rustige wandeling. Langs een route van 35 km kun je de geur van de eiken inademen, op zoek gaan naar de bevers of de Bonelli adelaar.

gorges-ardeche-02Het bos van Païolive

Dichtbij “Les Vans” in het hart van de “Cévenne Ardéchoise”, ligt het verrassende bos van Païolive met versteende kliffen en witte eiken. Het bos van Païolive strekt zich uit over meer dan 16 kilometer. Het bestaat uit een reeks van doolhoven gevormd door de erosie die enorme gaten heeft gegraven.

Door deze chaos van mineralen en planten ontstaan er grillige vormen van natuurlijke sculpturen.

 

 

Ardeche1 (large)Dorpen in de Ardèche

In de Ardèche vertellen de gouden of blauwachtig stenen de geschiedenis van het verleden. Alba la Romaine, gekleed in zwart-wit, met gevels als een dambord van basalt en kalksteen, heeft een kloppend hart van twee duizend jaar geschiedenis.

Een beetje verder in het zuiden gelegen op een heuveltop, zich moedig vastklampend aan de berg ligt Balazuc. Dit dorp met zijn zuidelijke sfeer, is geheel uit steen gehakt en heeft een doolhof aan wegen.

Een paar kilometer daar vandaan ligt, genesteld in de holte van een vallei, in de zon als een bijna dor maanlandschap, het dorp Labeaume. Aan alle kanten omgeven door rotsen en ruïne achtige stenen in aangetaste vormen, laat het als een amfitheater zijn kleine doorgangen en smalle straten zien, bekleed met grind waarlangs, met shingles bekleedde huizen of mooie residenties met zuilengalerij.

Picture 071

Verdere noordelijk in de uitlopers van de Cévennes, ligt in de schittering van het licht door de glinsterende stenen met wit en oker, het door wijngaarden omgeven dorp Vinezac er als een prentbriefkaart bij.

Net als zij, hebben veertig dorpen besloten hun erfgoed op te knappen en het toegankelijk te maken voor iedereen. Dertien van hen hebben zich verenigd in een kwaliteitshandvest om u nog beter te kunnen verwelkomen en hun tradities met u te delen.

U kunt een brochure verkrijgen bij het Comité Départemental du Tourisme (plaatselijke VVV)

Deze dorpen zijn: Ailhon, Alba la Romaine, Antraigues, Balazuc, Banne, Beauchastel, Chalencon, Labeaume, Meyras (www.meyras-tourisme.com), Naves, St Montan, Vinezac and Vogüé.

Deze dorpen liggen op een kleine afstand rijden van de camping.

De berg Gerbier-de-Joncgerbier2

De Mont Gerbier-de-Jonc ligt op het Ardèche-plateau en is een hoge opeenstapeling van vulkanische rotsen met een hoogte van 1551 meter. Het is een half uur lopen om de top te bereiken en te genieten van een uitzonderlijk uitzicht over de omgeving. De rivier de Loire vindt zijn oorsprong in de berg Gerbier-de-Jonc. Het is ongeveer 90 km vanaf de camping.

Picture 003De waterval van Ray-Pic

Beschermde plaats sinds 1931, de waterval van Ray-Pic prijkt met 60 meter hoogte uit boven de fraaie omgeving van de basaltzuilen. De waterval van Ray-Pic ligt aan de D215 tussen Burzet en LachampRaphaël op een afstand van ongeveer 90 km van onze camping.

De Krokodillenboerderij
 www.lafermeauxcrocodiles.com

Met 10 soorten krokodillen, reusachtige schildpadden van Aldabra en Galapagos die tussen de 80 en 150 kilo wegen, gevaarlijk uitziende hagedissen, slangen, tropische vissen en vogels heeft de krokodillenboerderij meer dan 400 dieren op hun terrein leven.

Het park bestaat uit een eerste landschapsserre van 8000 m2, 1200 m2 kassen en een buitenparcours van 4000 m2. Omdat er ook meer dan 600 exotische plantensoorten worden gehouden, is het ook een belangrijke tuinbouwkundige en botanische tuin. Het maakt het tot een van de grootste tropische serres die in Frankrijk kunnen worden bezocht.

De krokodillenboerderij is ook uitgerust met een laboratorium en broedplaats ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en instandhouding van de dieren.

Activiteiten, lezingen, kinderspeelterrein…bij de krokodillenboerderij is alles klaar voor een geweldige dag met het gezin.

Stoomtrein Cevennes: www.trainavapeur.com

Een reis met de stoomtrein van Anduze naar Saint-Jean-du –Gard door de zeer pittoreske regio van de Cevennes.

Grot Chauvet-Pont-d’Arc
 www.cavernedupontdarc.fr

De grot Chauvet-Pont-d’Arc in het departement Ardèche in Frankrijk is een grot die zowel de vroegst bekende en best bewaarde grottekeningen bevat [1] als ander belangrijk bewijs van laat-paleolithische leven. [2] Het ligt vlak bij de gemeenschap van Vallon-Pont-d’Arc op een klif van kalksteen boven de voormalige bedding van de rivier de Ardèche in de Gorges de l’Ardèche. Ontdekt op 18 december 1994 wordt het beschouwd als een van de meest betekenende plaatsen voor prehistorische kunst en de UNESCO heeft het de status van werelderfgoed toegekend op 22 juni 2014.

Aven d’Orgnac
 www.orgnac.comorgnac-visite-guidee-grotte1-ce242bc20c

De grot van Orgnac beslaat een gebied van meer dan 20 hectare en is beroemd om zijn indrukwekkende afmetingen met plafonds tot een hoogte van 55 meter waardoor de grot in hoogte gelijk is aan de Niagara Watervallen !

Van fijne kristallen tot enorme stalagmieten, de grot laat u zijn geologische juwelen zien.